Ananas a hubnutí: Zdravé živiny, účinky a recepty

Ananas a hubnutí: Zdravé živiny, účinky a recepty

Honí vás mlsná? Ananas vás zasytí, zažene touhu po sladkém a navíc podpoří i vaše hubnutí.

Obsah živin v ananasu

Tropické ovoce původem z jižní Ameriky je plné antioxidantů, enzymů a dalších látek, které pomáhají bojovat proti zánětlivým stavům, trávicím potížím, nemocem a obezitě. I přes nízký obsah kalorií přináší ananas působivé množství živin.

Čerstvý ananas obsahuje:

Ananas obsahuje také stopová množství vitaminu A, vitaminu K, fosforu, zinku a vápníku.

Největší benefity konzumace ananasové dužiny

1. Vysoký obsah antioxidantů

Dužina obsahuje množství antioxidantů, které pomáhají tělu bojovat s oxidačním stresem a působí jako účinná prevence mnoha onemocnění.

Výzkum potvrdil, že oxidační stres je stav, ve kterém se tělo potýká s příliš velkým množstvím volných radikálů, které interagují s buňkami a způsobují poškození související s chronickým zánětem, oslabeným imunitním systémem a různými chorobami včetně rakoviny.

Podle zahraniční studie je ananas obzvlášť bohatý na antioxidanty známé jako flavonoidy a fenolové kyseliny.

Další studie poukázala na to, že mnoho antioxidantů v ananasu je vázaných, což jim umožňuje přežít drsnější podmínky uvnitř těla a působit tak dlouhodoběji.

2. Enzymy pro lepší trávení

Ananas obsahuje skupiny trávicích enzymů zvaných bromelain, které usnadňují trávení.

Podle studie fungují tyto enzymy jako proteázy štěpící molekuly bílkovin na stavební kameny, jako jsou aminokyseliny a malé peptidy. Jakmile se molekuly bílkovin rozloží, snáze se pak v tenkém střevě vstřebávají. To může být prospěšné zejména u lidí, kteří trpí onemocněním slinivky břišní a nemají dostatek trávicích enzymů.

3. Nižší riziko rakoviny

Rakovina patří mezi chronická onemocnění často způsobená oxidačním stresem a chronickým zánětem.

Zahraniční studie ukázala, že bromelain obsažený v ananasu může minimalizovat oxidační stres, snižovat zánět a tím bojovat proti rakovině.

Další studie ukázala, že bromelain potlačuje růst buněk rakoviny prsu a přináší jim buněčnou smrt.

Největší efekt má ananas v boji proti rakovině prsu, kůže, žlučovodů, žaludku a tlustého střeva.

4. Podpora imunity

Ananas je díky široké škále vitaminů, minerálů a enzymů součástí tradiční medicíny už po celá staletí. Díky svému obsahu totiž dokáže podpořit imunitu a potlačit zánětlivé změny.

Zahraniční studie v průběhu 9 týdnů sledovala 98 zdravých dětí. Některé z nich nejedly žádný ananas, další jedly denně 140 g ananasu a zbylé děti konzumovaly 280 g ananasu za den. Výsledek ukázal, že děti konzumující ananas, měly výrazně nižší riziko virových a bakteriálních infekcí. Děti, které jedly největší množství ananasu, měly téměř 4× více bílých krvinek bojujících proti chorobám, než zbylé dvě skupiny dětí.

5. Zmírnění příznaků artritidy

Artritida způsobující chronický zánět v kloubech postihuje miliony dospělých i dětí po celém světě.

Podle studie může ananas poskytovat úlevu od bolesti lidem s artritidou. Za vším stojí bromelain s protizánětlivými vlastnostmi.

Studie u pacientů s osteoartritidou přišla se zjištěním, že užívání doplňku s obsahem trávicího enzymu bromelainu pomohlo zmírnit bolest stejně účinně jako běžné léky na artritidu, například diclofenac.

6. Rychlejší rekonvalescence

Konzumace ananasu pomáhá zkrátit rekonvalescenci po namáhavém cvičení, nebo dokonce po operaci.

Výzkum ukázal, že bromelin může snížit zánět, otok, modřiny a bolest po operačních zákrocích. Tento enzym navíc umí účinně snížit markery zánětu.

Zahraniční studie přišla se zajímavým zjištěním. Lidé, kteří konzumovali bromelain před zubním chirurgickým zákrokem, cítili menší bolest a byli šťastnější než ti, kteří ananas nejedli. Zdálo se, že bromelain poskytuje podobnou úlevu jako běžné protizánětlivé léky.

Namáhavé cvičení může poškodit svalovou tkáň a způsobit v jejím blízkém okolí zánět. Postižené svaly nemohou produkovat tolik síly a bolí až 3 dny po tréninku. Studie přišla s odpovědí, že bromelain urychluje regeneraci poškození způsobeného namáhavým cvičením tím, že sníží zánět v okolí poškozené svalové tkáně.

Proč je ananas ideální k hubnutí?

Obsahuje málo kalorií a hodně živin

Obrovskou výhodou ananasu je jeho nízký obsah kalorií. Proto si ho můžete dopřát i větší množství, aniž byste se museli bát, že zhatí vaše snažení shodit přebytečná kila.

Podle zahraniční studie vás dokáže ovoce plné vlákniny zasytit na delší dobu a oddálit tak pocity hladu.

Další výzkum ukázal, že zvýšení příjem vlákniny může pomoci podpořit hubnutí a snížit riziko přírůstku hmotnosti a tuků.

Pokud ananasem nahradíte vysoce kalorické potraviny, jako jsou například sladkosti, můžete snadno docílit kalorického deficitu, který je nezbytný pro hubnutí.

Dodává energii a dobrou náladu přírodními cukry

Přírodní cukry v ovoci se výrazně liší od přidaných cukrů, které se nacházejí v průmyslově zpracovaných potravinách. Rozdílné jsou především zdravotní účinky na lidský organismus.

Přidaný cukr podle studie vyvolává řadu potenciálních zdravotních problémů včetně obezity, cukrovky a srdečních onemocnění.

Ovoce podle výzkumu obsahuje směs fruktózy, glukózy a sacharózy, která je škodlivá pouze ve velkém množství. Vysoký obsah vlákniny a polyfenolů navíc snižuje vzestup hladiny cukru v krvi a působí jako vhodná prevence diabetu 2. typu.

Ananas jako ovoce pro každou příležitost

Ananas se do jídelníčku zařazuje velmi snadno. Můžete si ho vychutnat jen tak samotný jako zdravou svačinku nebo dobrotu k zahnání chuti na sladké. Stejně tak ho můžete přidat do hlavního jídla a zpestřit si tak téměř jakýkoliv chod.

Vyzkoušejte třeba:

grilovaný ananas jako příloha k masu
  • Sýrovou pomazánku s ananasem
  • Celozrnnou pizzu s vysokoprocentní šunkou a ananasem
  • Grilovaný ananas jako přílohu k masu
  • Kuřecí nudličky s divokou rýží, kešu ořechy a ananasem
  • Mléčný koktejl s ananasem a papájou
  • Zeleninový nebo ovocný salát s ananasem
  • Čerstvě vylisovanou ananasovou šťávu
  • Salsu s ananasem, mangem, chilli papričkou a červenou paprikou jako přílohu k masu

Tipy na recepty nejen na hubnutí

Ananasové smoothie pro zklidnění žaludku

Suroviny:

  • 250 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
  • 100 ml kokosové vody
  • 1 kiwi
  • ½ ananasu zbavené slupky a tvrdého středu
  • 1 lžička chia semínek
  • Pár lístků máty
  • Hrst ledu

Postup:

  1. Všechny ingredience vložte do mixéru a rozmixujte dohladka.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
RECEPT: Ananasové smoothie pro zklidnění žaludku

Červené thajské kari s ananasem

Suroviny:

  • 400 g kuřecího masa
  • 1 červená cibule
  • 100 g čerstvého ananasu
  • 2 plechovky kokosového mléka
  • 3 lžíce červené kari pasty
  • 2 limetové listy
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • Šťáva z limetky
  • Sůl

Postup:

  1. Nalijte olej do pánve a plotýnku zapněte na nejvyšší stupeň.
  2. Přidejte cibuli pokrájenou na měsíčky a kuřecí maso na nudličky.
  3. Po chvilce restování přidejte kari pastu, nechte ji rozpustit a pořádně promíchejte.
  4. Zalijte kokosovým mlékem, přidejte limetkové listy a vařte, dokud maso nezměkne.
  5. Nakonec přidejte na kostičky pokrájený ananas a pár kapek limetkové šťávy, a krátce prohřejte.
  6. Na závěr kari osolte a podávejte s uvařenou rýží.

Ovocný salát

Suroviny:

  • 1 ananas
  • ½ pomela
  • 2 banány
  • 2 jablka
  • 3 kiwi
  • 3 mandarinky
  • Hrst borůvek
  • 1 lžíce citronové šťávy

Postup:

  1. Veškeré ovoce oloupejte nebo omyjte a pokrájejte na podobně velké kousky.
  2. Před podáváním přelijte citronovou šťávou.

Míchaný celerový salát s mrkví a ananasem

Suroviny:

  • 1 bulva celeru
  • 1 mrkev
  • ¼ čerstvého ananasu
  • ½ kelímku sojanézy
  • Citronová šťáva
  • Sůl
  • Pepř

Postup:

  1. Celer s mrkví oloupejte a nastrouhejte najemno.
  2. Ananas zbavte slupky i dřevnatého středu a nakrájejte ho na malé kostičky.
  3. Vše pořádně promíchejte a dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.
  4. Nakonec vmíchejte sojanézu, promíchejte a případně ještě dochuťte.
  5. Před podáváním dejte vychladit alespoň na 30 minut do lednice.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
RECEPT: Míchaný celerový salát s mrkví a ananasem

Kuře s rajčaty a ananasem

Suroviny:

  • 4 kuřecí prsní řízky
  • 1 červená cibule
  • 1 malá chilli paprička
  • ¼ čerstvého ananasu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 50 g másla
  • 1 konzerva loupaných rajčat
  • Špetka krupicového cukru
  • Mletý pepř
  • Sůl

Postup:

  1. Maso očistěte a lehce naklepejte.
  2. Na pánev nalijte olej a zprudka na něm opečte maso z obou stran dozlatova.
  3. Plátky masa dejte stranou na talíř a pánev uvolněte na přípravu omáčky.
  4. Cibuli oloupejte a nakrájejte na dílky.
  5. Papričku omyjte a rozřízněte. Odstraňte z ní semínka a nakrájejte na malé kousky.
  6. Ananas zbavte slupky a dřevnatých částí a pokrájejte ho na kostky.
  7. Do pánve s výpekem přidejte máslo a nechte na mírném plameni zpěnit.
  8. Přidejte cibuli a za stálého míchání osmažte dozlatova.
  9. Poté přimíchejte také ananas a opečte ho.
  10. Přidejte rajčatovou konzervu, chilli papričku, sůl, cukr a pepř.
  11. Nakonec přidejte zpět do pánve maso a pod pokličkou duste přibližně 15 minut.
  12. Podávejte s vařenou rýží nebo čerstvým pečivem.

Přejeme vám dobrou chuť a úspěšné hubnutí 🙂

TIP: Nezapomeňte, že pro trvale udržitelnou postavu musíte zdravá jídla střídat. Ananasová dieta a podobné vyhraněné postupy proto nemohou nikdy fungovat. Zkuste naše celotýdenní jídelníčky plné pestrých živin.

 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Šárka Jirchářová

Šárka Jirchářová

Mým velkým koníčkem je vaření a pečení. Nepříjemné střevní onemocnění mě přivedlo na dietu Low-FODMAP, která ve světě sklízí velké úspěchy. Ulehčuje život mnoha lidem se syndromem dráždivého tračníku. Nedostatek informací v našich končinách mě přivedl k psaní vlastního blogu www.lowfodmapdieta.cz.