Určitě už jste někdy slyšeli o bezlepkové dietě, která se dnes těší velké oblibě i mezi lidmi, kteří ji z žádného důvodu držet nemusí. Díky bezlepkové dietě se mnoha lidem podařilo zhubnout, protože dieta spočívá v omezení lepku, který se vyskytuje téměř ve všech obilovinách bohatých na energii. Pokud jste však zdraví, je dodržování bezlepkové diety naprosto zbytečné.
Obsah článku:
Podstata bezlepkové diety
Tato dieta je nezbytná pro lidi trpící onemocněním zvaným celiakie. Toto onemocnění je vyvolané nesnášenlivostí lepku, bílkovinné části obsažené v povrchní části obilných zrn. Pokud se tedy člověk trpící tímto onemocněním setká ve stravě s lepkem, dochází k nepřiměřené imunitní reakci organismu.
Projevy nesnášenlivosti lepku jsou různé, může se jednat o zažívací potíže, poruchy imunity, vyrážky či váhový úbytek. U celiaků dochází po požití lepku k zánětlivé změně sliznice tenkého střeva, která se účastní mnoha přirozených fyziologických procesů v lidském těle.
Podstatou diety je tedy úplné vyloučení lepku ze stravy a nahrazování těchto potravin bezlepkovými alternativami. Dnes už je na trhu mnoho přizpůsobených produktů i bezlepkových obilovin, které se i při bezlepkové dietě smí jíst, takže žít s celiakií se rozhodně dá. Musíme si však dávat velký pozor, protože i zdánlivě bezlepkové potraviny lepek někdy obsahují.
Jaké potraviny jsou tedy při celiakii zakázané a kterým se zdaleka vyhnout?
Uvedené informace neslouží jako zdravotní doporučení. Váš zdravotní stav a úpravu stravy konzultujte se svým lékařem nebo nutričním terapeutem.
Přečtěte si: Jak správně vybrat výživového poradce
Co jíst při bezlepkové dietě?
Seznam povolených potravin:
- Pohanka
- Jáhly
- Kukuřice
- Rýže
- Quinoa
- Amarant
- Sója
- Bezlepkové mouky (mandlová, chia, kokosová, cizrnová, pekanová, dýňová, sezamová, amarantová, rýžová, kukuřičná, pohanková)
- Maso (pozor na paštiky, uzeniny a zpracované výrobky obsahující lepek!)
- Mléčné výrobky (opět pozor na lepek přidaný například do jogurtů)
- Brambory
- Sladkosti bez lepku
- Bezlepkové pivo
- Zelenina
- Ovoce
- Luštěniny
- Ořechy a semínka
- Víno
Co nejíst a čemu se vyhnout?
- Obiloviny obsahující lepek jako pšenice, žito, ječmen a výrobky z nich vyrobené (pečivo, těstoviny, zákusky….)
- Pozor i na oves (někteří celiaci ho však jí bez problémů)
- Uzeniny, paštiky, konzervy (vždy čtěte etikety!)
- Jogurty, zmrzliny a mléčné výrobky zahuštěné škrobem
- Cukrovinky obsahující lepek
- Pivo
- Dochucovadla (omáčky a dressingy dle složení)
- Žvýkačky
- Želé
- Marmelády
Pro koho je bezlepková dieta vhodná?
Bezlepková dieta je určená pro lidi trpící celiakií, ale pokud se snažíte zhubnout a na nějaký čas omezíte potraviny obsahující lepek, rozhodně chybu neuděláte. Tyto potraviny jsou totiž často právě ty, které mají vysokou energetickou hodnotu a mnohdy jejich nadměrná konzumace přispívá k nadváze či obezitě.
Nezapomínejte však, že pokud vám nebyla celiakie diagnostikována, lepek vám v žádném případě neškodí a vy ho normálně strávíte a vyloučíte jako jiné složky potravy. Někteří lidi se kvůli mýtům kolujícím v médiích začali lepku vyhýbat jako čert kříži, obavy však v tomto případě nejsou ze zdravotního hlediska na místě.
Bezlepkový jídelníček na jeden den
Snídaně: Bezlepkový chléb s žervé a kvalitní šunkou bez lepku, čerstvá okurka nebo paprika
Svačina: Jablko a bílý jogurt
Oběd: Kuřecí steak na pomerančích s bramborami a listovým salátem
Svačina: Neochucené kefírové mléko, hrst vlašských ořechů
Večeře: Jáhly zapečené s houbami, špenátem a mozzarellou
TIP: Inspirujte se našimi dalšími vzorovými jídelníčky bez lepku:
Jídelníček bez lepku I.
Jídelníček bez lepku II.
Recept pro vás!
Zde je jednoduchý recept na výše zmíněné jáhly, které budou jistě chutnat celé rodině!
Připravte si
- Jáhly 200g
- 2 balení mozzarelly
- 2 vejce
- Listový špenát (může být i mražený)
- Žampiony nebo jiné houby
- 1 cibule
- Tuk na vytření
Postup
- Jáhly dvakrát spaříme horkou vodou a dáme vařit na cca 15-20 minut.
- Mezitím si na cibulce orestujeme houby společně se špenátem a chvíli povaříme.
- Hotové jáhly přendáme do zapékací mísy vytřené trochou tuku a na vrch přelijeme připravenou houbovo-špenátovou směsí.
- Nakonec nakrájíme mozzarellu, dáme ji navrch celé směsi a zlijeme dvěma osolenými, rozšlehanými vejci.
- Takto dáme jáhly péct na 15 minut do trouby předehřáté na 160 stupňů a po vyndání necháme chvíli zchladnout.
- Můžete podávat, dobrou chuť!
Výhody bezlepkové diety
- Naučíte se nové recepty
- Budete jíst přirozeně zdravě
- Začnete přemýšlet o svém jídelníčku
- Zredukujete nadbytečná kila
- Udržíte si své zdraví
Nevýhody bezlepkové diety
- Omezený výběr potravin
- Někdy finančně náročnější dieta
- Budete se muset naučit stravovat samostatně a v jakékoliv situaci si najít alternativu vhodného jídla
- Budete muset vynechat alkohol, nebo ho pít jen v menším množství a vybírat si ten který je bezlepkový (například víno je bezlepkové, pivo nikoli)
Věděli jste, že bezlepkovou dietu dodržuje například Gwyneth Paltrow či Anne Hathaway?