Nemoc dna a její příznaky: Jak je porazit?

Dna – pod tímto krátkým názvem se skrývá zákeřné onemocnění, které může znepříjemnit život nesnesitelnou bolestí. Ve středověku ji označovali za „nemoc králů“. Vyskytovala se totiž často u bohatých šlechticů a panovníků, kteří si dopřávali velké porce masa a alkoholu.

Co je to dna a hyperurikémie?

Dna je zánětlivé onemocnění kloubů projevující se zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi neboli hyperurikémií. Kyselina se přemění v drobné krystalky, které se laicky řečeno zabodávají do okolní tkáně (zejména do kloubů), vyvolávají zánět a způsobují bolest.

Podle odborníků Christiny George a Davida A. Mintera činí obvyklá horní hranice 6,8 mg kyseliny močové na decilitr krve. Cokoli nad 7 mg/dl se považuje za zvýšenou hladinu a mohou se objevit první příznaky. U žen je podle některých zdrojů tato hranice ještě nižší – 5,7 mg/dl.

V těle kyselina močová vzniká při rozkladu potravin, které obsahují velké množství purinů nacházejících se především v mase a vnitřnostech. Objevuje se také při renální (ledvinové nedostatečnosti) a dalších interních poruchách.

Hyperurikémie se může, ale nemusí rozvinout v dnu. Je však varovným signálem pro další nemoci:

Postihnout může kohokoliv

Dnes, kdy většina z nás žije v hojnosti a nadbytku potravy, může dna postihnout prakticky kohokoliv. Nejčastěji se však vyskytuje u mužů (až 90 % případů) ve středních letech, a to obzvlášť tehdy, kdy k ní mají genetické sklony.

Ohrožené jsou však i ženy po menopauze a lidé s onemocněním ledvin. Doprovázena bývá obezitou, cukrovkou, vysokým krevním tlakem a cholesterolem.

Podle serveru Healthline.com počet výskytů dny od roku 1960 prudce roste.

Podle jedné ze studií jí trpí přes 43 milionů Američanů – přes 1,3 % populace.

Rizikové faktory vyvolávající dnu

Patří k nim:

  • Nezdravý životní styl spojený s konzumací potravin bohatých na puriny a alkohol
  • Genetika
  • Špatný pitný režim
  • Užívání některých léků
  • Nedostatečné vylučování kyseliny močové ledvinami
  • Snížená funkce štítné žlázy

Příznaky dny

Příznaky onemocnění se liší podle aktuální fáze.

1. Asymptomatická hyperurikémie

V této fázi se nemoc nemusí nijak projevovat a postižený často necítí ani žádnou bolest. Jediným příznakem je zvýšená hladina kyseliny močové. Pouze necelá 1/3 lidí se zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi pocítí příznaky dny. Nezanedbávejte prevenci u obvodního lékaře.

2. Akutní záchvat

Často přichází velmi rychle a nečekaně. Typická je vysoká citlivost a bolestivost kloubů. Postižený bývá často palec u nohy, který oteče, zčervená a je velmi citlivý na dotyk. Kůže na palci je tak vypnutá, že se až leskne – tzv. zrcátkový fenomén.

Dna postihuje také kotníky, kolena, zápěstí nebo klouby prstů ruky. Bolest nastupuje náhle, obvykle brzy ráno a je tak intenzivní, že člověka nenechá v klidu spát. K těmto potížím se může přidat i zvýšená teplota a zimnice.

Soubor všech těchto příznaků často vzniká při působení stresu, po úrazu nebo po nadměrné konzumaci alkoholu a potravin obsahujících puriny.

3. Interkritické období

Po akutním záchvatu dny přichází období klidu, kdy potíže odezní a člověk se cítí zcela zdravý. Toto období trvá obvykle 6 měsíců až 2 roky. Některým se intervaly mezi akutními záchvaty a obdobím klidu zkracují, ale zato bolest ztrácí na síle.

4. Chronická tofózní dna

Do kloubní chrupavky a blízkého okolí kloubu se ukládají uzlovitá ložiska krystalků kyseliny močové (tzv. tofy). Kvůli opakujícím se zánětům a hromadění solí kyseliny močové a nukleových kyselin dochází k postižení a degeneraci kloubů. Ty začínají být zdeformované a ztrácejí pohyblivost.

Kyselina močová může vykrystalizovat až v močové kameny. Nezřídka bývají postižené i uši, což se projevuje drobnými boulemi na ušních lalůčcích.

Obvyklá léčba

Pokud se u vás potvrdí dna, lékař vám může předepsat buď léky snižující tvorbu kyseliny močové, nebo medikamenty na podporu jejího vylučování. Základem léčby je však změna životního stylu a stravování.

Co když zanedbáte léčbu?

Krystalky solí kyseliny močové se při zanedbání léčby ukládají do chrupavky a tkání kolem kloubů, čímž vznikají dnavé tofy. Ty vypadají jako drobné hrbolky nebo boule pod kůží, které mohou zvředovatět.

Nejčastěji dochází k postižení ušních boltců a kloubů, jako jsou palce u nohy, lokty a drobné klouby na rukou. Trápit vás mohou začít i močové kameny.

Stravování při dně

1. Omezte potraviny s obsahem purinů

potraviny s obsahem purinů

Hlavním cílem je úprava současného jídelníčku a vyloučení „zakázaných“ potravin vyvolávajících záchvaty. Jedná se hlavně o potraviny, které obsahují příliš mnoho purinů.

Puriny obsahují:

  • Zvěřina
  • Vnitřnosti
  • Uzeniny
  • Masové vývary
  • Trvanlivé salámy
  • Ryby: makrela, sardinka, halibut, pstruh, losos, kapr, ančovička, šproty, sleď
  • Krevety
  • Kvasnice
  • Kakao
  • Čokoláda
  • Silný černý čaj
  • Zrnková káva
  • Ostré koření: chilli, pepř, kari
  • Chřest
  • Luštěniny: fazole, hrách
  • Houby
  • Zelenina: špenát, česnek, křen, červená řepa
  • Rebarbora
  • Mák
  • Želatina
  • Zrající plísňové sýry
  • Pivo a další alkoholické nápoje
  • Sladkosti

Nejdůležitější je v rámci změny životního stylu omezit příjem masa.

Abyste však nepřišli o potřebné živiny, zařaďte maso do jídelníčku 3× týdně a vybírejte si to libové. Zbytek bílkovin nahraďte formou vajec a mléčných výrobků bez přidaného cukru a vysokého obsahu tuku.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Puriny v potravinách: Základní údaje a podrobný seznam potravin přehledně v tabulkách

2. Zařaďte vhodné potraviny

V rámci zdravého jídelníčku se zaměřte hlavně na ovoce, zeleninu a celozrnné obiloviny.

Bezpečné potraviny:

bezpečné potraviny při dně
  • Ovoce: třesně, jahody, jablka, hrušky, borůvky, švestky, broskve, meruňky, nektarinky, ananas, angrešt, citrusy
  • Zelenina: brambory, pórek, květák, celer, mrkev, cuketa, lilek, cibule, kapusta, zelené fazolky, okurka
  • Houby
  • Celozrnné pečivo a obiloviny: např. žito a pšenice neobsahuje žádné puriny
  • Jemné koření
  • Mléčné výrobky: méně tučné sýry bez přidaného cukru, jogurt, tvaroh
  • Vejce

TIP: Podle Mayo Clinic existují určité důkazy o tom, že právě třešně snižují riziko nemoci.

Příklad jídelníčku při dně

Snídaně: Dalamánek, lučina, rajče, šípkový čaj

Svačina: Jablko

Oběd: Pohanková polévka s bramborem, meruňkové ovocné knedlíky s tvarohem

Svačina: Zeleninový salát

Večeře: Rizoto s trochou kuřecího masa a zeleninou posypané nastrouhaným sýrem

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Ukázkový jídelníček proti dně I.

3. Dodržujte pitný režim

Za optimální stav se považuje vypití 2 až 3 litrů čisté vody denně. Pokud už vám voda leze krkem, můžete si pitný režim zpestřit bylinnými, ovocnými nebo bílými čaji.

4. Jezte do polosyta

Jídla jezte pravidelně, raději v menších porcích a častěji. V žádném případě se nepřejídejte. Vaše problémy by se mohly kvůli přejídání výrazně zhoršit.

5. Maso vařte

Když si budete chtít dopřát maso, zapomeňte na smažení a pečení. Pokud maso uvaříte a vodu slijete, část purinů se vyplaví do vody a tím se sníží jejich obsah v samotném jídle. Po uvaření maso nasekejte na menší kousky a přidejte zeleninu. Zasytíte se rychleji a i opticky zvětšíte velikost porce.

6. Dochucujte chytře

Jídlo nikdy nepřesolujte a vyhněte se dráždivým druhům koření. Přednost dávejte zeleným bylinkám, jako je bazalka, tymián, rozmarýna, oregano a petrželka.

7. Pijte bylinkové čaje

Při dně může pomoci čaj z mladých kopřiv nebo bršlice. Sušené listy stačí spařit vařící vodou a nechat louhovat 10 minut. Čaj pijte 3× denně po dobu maximálně 2 týdnů. Dalšími vhodnými bylinkami na dnu jsou lopuch, yzop a vojtěška.

8. Vybírejte vhodné potravinové doplňky

Nepříjemné příznaky pomáhají mírnit i některé potravinové doplňky. Doporučují se zejména omega-3 mastné kyseliny z rybího tuku nebo lněného oleje, které snižují hladinu zánětlivých leukotrienů poškozujících tkáň.

Na snížení kyseliny močové dobře zabírá flavonoid kvercetin v kombinaci s bromelinem a také kyselina pantotenová (vitamin B5). Se zánětem si umí poradit vitamin C, A, E a šťáva z aloe vera.

Máte rádi víno? Úplně se ho vzdát nemusíte

Podle Mayo Clinic běžná spotřeba vína (cca 1 sklenička) nezvyšuje riziko nemoci. Riziko záchvatů zvyšují především pivo a destiláty.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Ukázkový jídelníček proti dně II.

Další tipy, jak žít s dnou

Doktorka Floranne C. Ernste radí:

  1. Omezte stres v každodenním životě.
  2. Zkuste relaxační techniky a hluboké dýchání.
  3. Cvičte a držte svou váhu v mezích normy. Při akutním záchvatu však necvičte.
  4. Myslete na odpočinek a kvalitní spánek – ideálně doporučovaných 8 hodin denně.

Jak zvládáte život s nemocí vy? Napište nám třeba na Facebooku.

reklama
Popis

Snižte riziko dnavých záchvatů úpravou stravy

Rezervujte si nezávaznou konzultaci s výživovým poradcem, na které získáte:

  • Diagnostiku těla na přístroji typu InBody / Tanita
  • Posouzení jídelníčku a tipy, jak ho upravit, aby obsahoval méně purinů
  • Doporučení, co dělat pro snížení množství kyseliny močové v krvi
  • Návrh dalšího postupu pro snížení rizika projevů dny (degenerace kloubů, problémy s ledvinami, nadýmání, průjmy, pálení žáhy, pálení v konečníku, bolesti hlavy a svalů, atd.) úpravou stravy
  • Pomohli jsme lidem, jako jste vy. Podívejte se na jejich proměny
  • Rezervujte si konzultaci dnes a získejte 2 kuchařky plné zdravých receptů zdarma
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Šárka Jirchářová

Šárka Jirchářová

Mým velkým koníčkem je vaření a pečení. Nepříjemné střevní onemocnění mě přivedlo na dietu Low-FODMAP, která ve světě sklízí velké úspěchy. Ulehčuje život mnoha lidem se syndromem dráždivého tračníku. Nedostatek informací v našich končinách mě přivedl k psaní vlastního blogu www.lowfodmapdieta.cz.