Čím nahradit zakysanou smetanu?

Zakysaná smetana se v našich kuchyních těší stále velké oblibě a není divu. Můžete ji použít v mnoha receptech, hodí se perfektně jak do teplé tak studené kuchyně a dokonce si ji můžeme dovolit přidat do slaných i sladkých jídel.

Vaší fantazii se meze nekladou, proto se dá zakysaná smetana využít na nespočet způsobů.

Co ale dělat, když zakysanou smetanu čirou náhodou potřebujeme do nějakého receptu a zapomeneme ji koupit?

Ať už je to tak, anebo si jen chcete ušetřit zbytečné kalorie z této poněkud tučné pochoutky, možná vám padnou k užitku následující tipy, jak snadno zakysanou smetanu v kuchyni nahradit.

Je libo krémově hustá omáčka?

Právě takovou konzistenci umí vykouzlit zakysaná smetana. Navíc bývá o něco méně tučná než klasická sladká, proto ji s oblibou používá vícero domácností.

Pokud vám v kuchyni smetana chybí, zkuste omáčku zahustit vařenou, na jemno umixovanou bramborou rozmíchanou s trochou mléka. Omáčce tak dodáte příjemně hustou konzistenci a díky mléku i onu požadovanou jemnost.

Pokud v receptu potřebujete specifickou chuť zakysané smetany, přidejte do omáčky pár kapek citronové šťávy a uvidíte, že výsledný rozdíl půjde jen stěží poznat.

krémová omáčka

TIP!

Používáte zakysanou smetanu nikoli na zjemnění, ale pouze na finální dozdobení omáčky? Zkuste příště smetanu nahradit lžící kvalitního bílého jogurtu, který bude o něco méně energetický a zároveň dodá vašemu pokrmu onu příjemně nakyslou chuť.

Kde jinde můžeme nahradit zakysanou smetanu?

  • Polévku zjemněte mlékem s trochou rozpuštěného másla. Takto připravená směs skvěle nahradí smetanu a navíc si sami můžete určit její tučnost.
  • Do dezertů použijte místo zakysané smetany tučný bílý jogurt nebo uvařený vanilkový pudink. Pudink má konzistenčně podobné vlastnosti a dochutit si ho můžete dle libosti.
  • Do salátu použijte rovněž bílý jogurt. Díky jeho nízké energetické hodnotě tak nemusíte se zálivkou vůbec šetřit.
  • Oblíbené místo na stole má zakysaná smetana i jako přílohový dip k masu a bramborám, zde rovněž raději sáhněte po klasickém jogurtu.
dip
  • Zakysanou smetanu s oblibou používají i Italové do světoznámých lasagní a jiných zapečených jídel. V tomto případě ji můžete opět nahradit mlékem s trochou rozpuštěného másla.
  • Chystáte se připravit nepečený dort? Zakysanou smetanu nahraďte nízkotučným tvarohem smíchaným s jogurtem a na ztuhnutí použijte želatinu.
  • Omáčku můžete kromě brambor zahustit i chlebovou střídkou rozmočenou ve vodě. Tento postup je velmi osvědčený zvláště pak u masových gulášů.
nepečený dort

Zakysaná smetana je na rozdíl od sladké méně tučná a mnohem lépe stravitelná, někdy ji tak snesou i lidé s poruchou trávení mléčného cukru – laktózy.

Zakysaná smetana dále obsahuje kromě plnohodnotných bílkovin i řadu důležitých vitamínů a minerálů. Chlubit se může značným obsahem prospěšných bakterií, které udržují správné zažívání a pomáhají předcházet zácpě či průjmu.

Pokud zakysanou smetanu chcete nahradit zejména z důvodu její nadměrné tučnosti, poohlédněte se a jistě narazíte i na produkty se sníženým obsahem tuku. V jiném případě vyzkoušejte výše zmíněné rady a triky, jak zakysanou smetanu v kuchyni nahradit.

reklama
Popis

Udělejte první krok pro úspěšné hubnutí ještě dnes

Rezervujte si nezávaznou konzultaci s výživovým poradcem, na které získáte:

  • Diagnostiku těla na přístroji typu InBody / Tanita
  • Posouzení jídelníčku a tipy, jak ho upravit, aby šla vaše váha dolů
  • Doporučení, co dělat pro lepší zdravotní stav i kondici
  • Motivaci a návrh postupu pro úspěšné a trvalé hubnutí
  • Rezervujte si konzultaci dnes a získejte ihned 2 ukázkové jídelníčky na celý týden včetně receptů zdarma
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Sandra Figalová

Sandra Figalová

Zdravý životní styl je mojí zálibou už delší dobu, kromě studia oboru Nutriční terapie na 1. lékařské fakultě se o výživu a sport zajímám i ve volném čase. Zastávám přístup, že každý jsme trochu jiný a máme jiné individuální potřeby, na které bychom měli brát vždy ohled.