Bezezbytková dieta nejen při onemocnění střev: Jak funguje?

Pokud jste ještě nikdy neslyšeli o bezezbytkové dietě, dost možná si pod ní představíte dietu, při které se dojídá vše až do posledního sousta. Tak snadné to ale není.

Ve skutečnosti se však jedná o typ léčebné výživy, která je určena pro osoby se záněty střev nebo jinými onemocněními zažívacího traktu. Bezezbytková dieta je také známá pod názvy jako dieta s nízkým obsahem vlákniny nebo dieta s nízkým obsahem reziduí. V čem tato dieta spočívá?

Princip bezezbytkové diety

Hlavním cílem bezezbytkové diety je minimalizovat nestrávenou část potravin a zabránit tak podráždění střevní sliznice. Jednoduše řečeno, bezezbytková dieta ze zdravotních důvodů vylučuje potraviny, které se špatně tráví. Tyto potraviny zanechávají ve stolici „zbytky“, které u některých lidí dráždí střevo a způsobují jim nepříjemné potíže.

Základem bezezbytkové diety je lehce stravitelná strava a nenadýmavé potraviny, díky kterým ve střevech nezůstávají nestravitelné zbytky. Z jídelníčku je proto nutné vyřadit těžce stravitelná, nadýmavá, příliš tučná a smažená jídla. Stravu je vhodné si rozdělit do menších porcí a jíst 5–6× denně.

Ve stravě je také potřeba snížit příjem potravin bohatých na vlákninu včetně celozrnných potravin, luštěnin, nadýmavých druhů zeleniny, slupek i pecek z ovoce a zeleniny. Z jídelníčku se eliminují také další nestravitelné složky, jako je kůže nebo kůrka z masa, nezralé ovoce a dráždivé druhy koření. Omezený výběr potravin i technologický postup šetří střevo mechanicky, ale také chemicky.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Ukázkový jídelníček pro bezezbytkovou dietu

Pro koho je bezezbytková dieta vhodná?

Vláknina je pro většinu lidí nezbytnou součástí zdravého jídelníčku a podporuje správnou činnost trávení i střevní mikrobiom. Pro některé jedince však může představovat problém – vyšší přísun vlákniny může být rizikový pro osoby se specifickými potížemi trávicího systému.

Bezezbytková dieta je nejčastěji doporučována:

  • při idiopatických střevních zánětech – Crohnova choroba, ulcerózní kolitida, divertikulitida (ve fázi remise neboli přechodného zlepšení stavu není bezezbytková dieta nutná)
  • před a po operaci střev
  • při střevní neprůchodnosti
  • před kolonoskopií
  • při nádorových onemocněních pod lékařským dohledem
  • krátkodobě po akutním průjmovém onemocnění
bezezbytková dieta a kolonoskopie
Před kolonoskopií oceníte dietu beze zbytků. Příprava pak půjde snáz.

Nezačínejte s dietou sami

Bezezbytkovou dietu lze dodržovat pouze po doporučení lékařem či nutričním terapeutem. Rozhodně byste si bezezbytkovou dietu neměli ordinovat sami a vyřazovat vlákninu z jídelníčku bez odborného doporučení. 

Vláknina je totiž velmi důležitá pro zdraví, zajišťuje správné fungování trávicího traktu a slouží jako potrava pro prospěšné baterie v našich střevech. Díky syticímu efektu a schopnosti zpomalit vstřebávání některých živin ze stravy (sacharidy, cholesterol) může navíc pomáhat s hubnutím.

Kromě toho potraviny obsahující vlákninu (ovoce, zelenina, luštěniny a celozrnné obiloviny) dodávají tělu důležité vitaminy, minerální látky a antioxidanty. Pokud vám tedy lékař nebo jiný odborník nestanovil dodržování bezezbytkové diety, měli byste konzumovat pestrou a vyváženou stravu s dostatkem všech živin včetně vlákniny, které vaše tělo potřebuje ke správnému fungování.

Jak je to s vlákninou

Doporučená denní dávka vlákniny u zdravých lidí se pohybuje v rozmezí 25 až 35 gramů. Pokud vám ovšem byla předepsána bezezbytková dieta, měli byste na tato doporučení zapomenout – alespoň krátkodobě. U bezezbytkové diety by se nemělo konzumovat více než 10 až 15 gramů vlákniny denně. Od toho se odvíjí také určitá omezení v jídelníčku.

Jaké potraviny jíst?

Maso – libové, bez viditelného tuku a šlach, doměkka upravené kuřecí, krůtí, hovězí zadní, vepřová kýta a panenka, králík, ryby (konzumujeme bez kůže) telecí, jehněčí, libová šunka s vysokým podílem masa
Výrobky z bílé mouky – lehce stravitelné sacharidy jsou při bezezbytkové dietě mnohem lepší volbou než celozrnné zdroje sacharidů starší bílé netučné pečivo bez posypu – bílý chléb, rohlíky, suchary, veka, piškoty, sušenky z bílé mouky, starší netučná vánočka, těstoviny z rafinované (bílé) mouky, bílá rýže, vařené brambory bez slupky, bramborová kaše s trochou mléka bez másla, bramborový knedlík, vídeňský knedlík, krupicový knedlík, krupicové a jemné noky
Ovoce – vhodné jsou zralé, nenadýmavé druhy bez slupky a semínek banány, jablka bez slupky a jader, broskve bez slupky a pecky, meruňky bez slupky a pecky, nektarinky bez slupky a pecky, ovocné šťávy bez dužiny, slupek a semínek, meloun bez pecek, ovocné přesnídávky, džemy
Zelenina – musí být doměkka upravená, najemno nastrouhaná nebo dobře rozmixovaná, a volíme nenadýmavé druhy bez slupky a semínek mrkev a karotka, malé množství celeru a petržele, špenátový protlak (bez česneku) rajčatový protlak, mrkvová šťáva, najemno nakrájený hlávkový salát, červená řepa, dýně, cuketa bez slupky a semínek
Mléko a mléčné výrobky – zařazujeme podle individuální snášenlivosti, volíme malé množství méně tučných mléčných výrobků nízkotučné a polotučné mléko při přípravě jídla (nepodáváme samostatně) tvrdé sýry do 30 % tuku v sušině, bílé jogurty do 3 % tuku, nízkotučný tvaroh, zakysané mléčné výrobky (neochucený kefír, acidofilní mléko) cottage sýr, mozzarella light, žervé, nízkotučná Lučina
Vejce – ideálně konzumovat v rámci pokrmu, samostatně jen v omezené míře, neupravují se na tuku celá vejce – 1 ks/den, bílky neomezeně
Tuky – přidáváme až do hotového pokrmu v množství do 10 g na porci kvalitní rostlinné oleje (olivový, avokádový, řepkový, lněný) čerstvé máslo
   
Koření a ochucovadla – nedráždivé a nenadýmavé menší množství soli, bylinky – petrželová nať, pažitka, kopr, majoránka, mletá sladká paprika, vývar z kmínu a hub, vývar z bobkového listu a nového koření, skořice, citronová a pomerančová šťáva, vanilka, med
Polévky – vybíráme libové vývary nebo polévky z povolených druhů zeleniny bramborová, lisovaná špenátová, mrkvová lisovaná, rajská z protlaku s rýží, vývar z libového drůbežího nebo hovězího masa (odstraníme viditelný tuk) obilninové polévky – rýžová, lisovaná vločková
Sladkosti a dezerty – v omezeném množství pouze pro zpestření jídelníčku, sáhneme po variantách s nižším obsahem tuku moučníky z piškotového, odpalovaného a tvarohového těsta, piškoty, nákypy, pudink, žemlovka, ovocné rosoly
Omáčky rajská, dietní svíčková (z prolisované kořenové zeleniny)
Nápoje – je potřeba dbát na dostatečný pitný režim (cca 2 litry tekutin denně) voda, slabý zelený čaj, bylinkový čaj, ředěné ovocné a zeleninové šťávy nebo džusy
bezezbytková dieta
Můžete si i pochutnat. 🙂

Na co si dát pozor?

  • celozrnné výrobky – celozrnná mouka, celozrnné pečivo, natural (celozrnná) rýže, celozrnný kuskus, celozrnné těstoviny, müsli, celozrnné cereálie
  • nadýmavé a těžce stravitelné pečivo – čerstvé pečivo, pečivo a chléb se semínky, kynuté pečivo, linecké a listové těsto
  • luštěniny
  • houby
  • ořechy a semínka
  • vnitřnosti
  • tučná masa a uzeniny – tučné části hovězího a vepřového masa, kachna, husa, klobásy, salámy, paštiky, škvarky, prejt, jitrnice, jelita, slanina, uzená masa, skopové, tučné ryby, masové konzervy, maso s kůrkou
  • tučné mléčné výrobky – šlehačka, smetana, smetanové jogurty, tučné sýry, tučný tvaroh, plísňové sýry, kupované pomazánky
  • rybí pokrmy – sardinky, kaviár, očka, ryby s kůží
  • zelenina čerstvá, nadýmavá a těžce stravitelná – kapusta, zelí, květák, brokolice, cibule, česnek, ředkvičky, kukuřice, rajčata, kedlubny, paprika, okurky, nakládaná a sterilovaná zelenina
  • ovoce s peckou, slupkou a semínky nebo nadýmavé – ananas, třešně, jahody, maliny, ostružiny, kiwi, rybíz, hrušky (nadýmají)
  • přílohy – kynuté knedlíky, hranolky, celozrnné těstoviny, celozrnný kuskus, bramborový salát, kroupy, rýže natural (celozrnná), krokety, smažené brambory, brambory se slupkou
  • tuky – sádlo, lůj, slanina, škvarky, kokosový a palmový tuk
  • dezerty a sladkosti – krémové dorty, dorty a zákusky s těžce stravitelným ovocem a semínky, zákusky plněné sladkými krémy nebo tučnými polevami, smažené pečivo, semínkové nebo ořechové sušenky, ořechové pokrmy, sušenky s krémovými náplněmi, čokoláda, zmrzlina, dezerty z listového či kynutého těsta, domácí vánočka
  • nápoje – alkohol, káva, kakao, horká čokoláda, mléko jako samostatný pokrm, perlivé nápoje, energetické nápoje, Coca Cola
  • dráždivá koření a ochucovadla – chilli, kari, hořčice, bujón, pepř, česnek, cibule, sójová omáčka, majonéza, tatarská omáčka, hotové dresinky
  • ostatní – chipsy, křupky, pizza, polotovary, instantní pokrmy, smetanové omáčky

Záleží i na úpravě pokrmů

Všechny pokrmy musí být vařené nebo dušené do měkka, bez slupek, zrníček a kůrek. Při přípravě jídel používáme vaření, dušení, přípravu v páře, pečení v alobalu a pečení bez tuku na vodě pod poklicí, aby se netvořila kůrka a pokrm pravidelně podléváme.

Při přípravě jídla nepoužíváme olej nebo jiný tuk, jíšku, ani osmažený cibulový základ pod maso, protože tak dochází k přepalování tuků, které dráždí střevo. Pokrmy můžeme zahustit rozmixovanou zeleninou z povolených druhů, nastrouhaným bramborem nebo Solamylem.

Trocha tuku do jídel patří

Malé množství tuku (maximálně 10 gramů na porci) přidáváme až do hotového pokrmu, aby nedocházelo k jeho přepalování. Vhodné jsou kvalitní rostlinné oleje nebo máslo. Mezi nevhodné postupy úpravy patří smažení, fritování, grilování a pečení, restování nebo opékání na tuku.

nevhodné úpravy jídel
Na pečení při této dietě raději zapomeňte.

Dochucení jídel

K dochucení pokrmů se používá malé množství soli a preferuje se nedráždivé koření – mletá červená paprika, vývar z cibule, kmínu, bobkového listu nebo nového koření. V menší míře je možné použít i vývar z hub (ne samotné houby) a citronovou šťávu. Vhodnými dochucovadly jsou zejména bylinky a zelené natě, jako je petrželová a celerová nať, kopr, majoránka, bazalka. Nepoužívá se pikantní koření a ocet.

Bezezbytková dieta – vzorový jídelníček

Den 1

  • Snídaně: Rohlík s máslem a meruňkovým džemem
  • Svačina: Kefír nebo acidofilní mléko
  • Oběd: Rajská omáčka s libovým hovězím masem, těstoviny
  • Svačina: Strouhané jablko s mrkví
  • Večeře: Veka s pomazánkou z kořenové zeleniny, nízkotučného tvarohu a žervé

Den 2:

  • Snídaně: Bílý chléb s pažitkovým žervé a libovou šunkou
  • Svačina: Banán
  • Oběd: Rizoto s mrkví a kuřecím masem
  • Svačina: Suchary s tvrdým sýrem 30 % tuku v sušině
  • Večeře: Dušená treska s vařenými brambory a máslem, rajčatová šťáva

Den 3:

  • Snídaně: Palačinky s nízkotučným tvarohem a strouhaným jablkem
  • Svačina: Meruňkový kompot (bez slupky)
  • Oběd: Rýže se špenátem (protlak) a mozzarellou light
  • Svačina: Bílý jogurt 3 % tuku s medem
  • Večeře: Krůtí plátek s dušenou mrkví a vařenými brambory

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Na kolonoskopii radši vyrazte o chvíli dřív, radí Jaroslav Kysilko v roli pacienta

Klady a zápory bezezbytkové diety

Klady Zápory
lehce stravitelná nedostatek vlákniny
snížený obsah tuku nízký příjem zdravých tuků
léčebné využití riziko nedostatku některých vitaminů a minerálních látek
energeticky plnohodnotná strava (při správném sestavení jídelníčku) úzký výběr potravin

Shrnutí: Bezezbytková dieta může krátkodobě pomoci

  • Vzhledem k tomu, že se jedná o dietu s nízkým obsahem vlákniny, neměli byste jí dodržovat po celý život
  • Bezezbytková dieta by měla být předepsána pouze krátkodobě u lidí, kteří mají problémy s onemocněním střev – hlavně ve fázi vzplanutí potíží. V takovém případě je dobrým prostředkem ke snížení projevů střevních onemocnění. Dodržování bezezbytkové diety se řídí pokyny lékaře nebo nutričního terapeuta.
  • U zdravých lidí nemá dodržování bezezbytkové stravy význam, naopak její neuvážené aplikování může způsobit nutriční nedostatky (zejména nedostatek některých vitaminů a minerálních látek) a zdravotní problémy (zácpa a trávicí problémy v důsledku nízkého příjmu vlákniny). Z tohoto důvodu by rozhodně neměla být užívána jako dieta pro hubnutí.

Zdroje

  1. Vanhauwaert, E., Matthys, C., Verdonck, L., & De Preter, V. (2015). Low-residue and low-fiber diets in gastrointestinal disease management. Advances in Nutrition, 6(6), 820–827.
  2. Sorathia, A. Z., & Sorathia, S. J. (2022). Low Residue Diet. [Updated 2022 Apr 28]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557693/
  3. https://www.mc-praha.cz/mcp/wp-content/uploads/2020/12/Bezezbytkov%C3%A1-dieta.pdf
  4. https://zivotbezstreva.cz/domaci-parenteralni-vyziva/rady-a-tipy-dpv/bezezbytkova-dieta/
reklama
Popis

Udělejte první krok pro úspěšné hubnutí ještě dnes

Rezervujte si nezávaznou konzultaci s výživovým poradcem, na které získáte:

  • Diagnostiku těla na přístroji typu InBody / Tanita
  • Posouzení jídelníčku a tipy, jak ho upravit, aby šla vaše váha dolů
  • Doporučení, co dělat pro lepší zdravotní stav i kondici
  • Motivaci a návrh postupu pro úspěšné a trvalé hubnutí
  • Rezervujte si konzultaci dnes a získejte ihned 2 ukázkové jídelníčky na celý týden včetně receptů zdarma
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Daniela Krčová

Daniela Krčová

Jsem nutriční specialistka a výživu člověka jsem vystudovala v magisterském studiu na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy. Po ukončení studia jsem založila svou vlastní nutriční poradnu v Ostravě (NutriD poradna), ve které pomáhám lidem se správnými a trvale udržitelnými stravovacími návyky. Věnuji se hlavě sportovní výživě a hubnutí, ale zaměřuji se také na výživu při potravinových alergiích a intolerancích, cukrovce, vysokém krevním tlaku nebo třeba na výživu těhotných a kojících žen. Mezi mé hlavní zájmy patří posilování, běhání a turistika.