3 moučníky z rebarbory

V obchodech se začíná objevovat čerstvá rebarbora, která bývá z jara nejšťavnatější. Tak co ji zapojit do jídelníčku? Na chuti na sladké není nic špatného, když si uhlídáme snědené množství a domácí kvalitu.

Rebarbora je pro mnohé nepříliš známým druhem zeleniny. Jde o řapíky listů rostliny zvané reveň kadeřavá. Nejenže skvěle chutná, ale nadšené zahrádkáře uchvátí krásnými dekorativními květy i listy. A nemluvě o nezapomenutelných pečených moučnících s rebarborou v hlavní roli!

Obrácený koláč z rebarbory

Ingredience:

  • 450 g rebarbory
  • 180 g polohrubé mouky
  • 220 g třtinového cukru
  • 180 g másla
  • 3 vejce
  • 1 polévková lžíce mléka
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • ½ lžičky soli
  • plátky mandlí na posypání

Příprava:

  1. Rebarboru opláchneme a nakrájíme na větší asi 3cm kousky.
  2. Třtinový cukr a 60 g másla rozpustíme a uděláme karamel.
  3. Do pánvičky nasypeme kousky rebarbory a necháme je vychladnout.
  4. Mezitím si předehřejeme troubu na 180 °C.
  5. Ze zbylého cukru a másla vytvoříme těsto, spolu se smícháním ostatních ingrediencí (tedy celými vejci, moukou, práškem do pečiva, solí a polévkovou lžící mléka).
  6. Těsto rozetřeme na pánvičku s rebarborou a nyní stačí jen vložit do rozpálené trouby na cca 30 minut a koláč je na světě.
  7. Pro ozdobu doporučujeme posypat koláč plátky mandlí.
obrácený koláč z rebarbory

Muffiny z rebarbory

Ingredience:

  • 350 g hladké mouky
  • 220 g třtinového cukru
  • 3 ks rebarbory
  • 100 g másla
  • 250 ml mléka
  • Šťáva z ½ citronu
  • 1 vejce
  • 1 lžička zázvoru
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • Špetka soli

Příprava:

  1. Ve velké míse smícháme mouku, cukr, sůl a prášek do pečiva.
  2. Dále přidáme kůru z pomeranče, oloupaný nastrouhaný zázvor, vejce, máslo a vše důkladně promícháme.
  3. Závěrem vmícháme mléko s citronovou šťávou.
  4. Rebarboru nakrájíme na menší kousky a přidáme do těsta.
  5. Muffinové formy vždy vrchovatě naplníme a dáme péct na 180 °C na 25 minut.
muffiny z rebarbory

Rebarborový koláč s pudinkem a drobenkou

Ingredience:

  • 500 g rebarbory
  • 300 ml mléka
  • 200 g mouky
  • 100 g másla
  • 1 žloutek
  • 70 g třtinového cukru
  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 1 balení pudinku

Na drobenku:

  • 100 g hrubé mouky
  • 75 g krupicového cukru
  • 75 g másla

Příprava:

  1. Těsto připravíme smícháním kypřícího prášku, másla, žloutku a cukru.
  2. Poté ho rozprostřeme do dortové formy vymazané máslem a vysypané moukou.
  3. Dáme ho péct do rozehřáté trouby na 180 °C cca na 20 minut.
  4. Rebarboru očistíme, nakrájíme na tenké kousky a osladíme podle chuti.
  5. Pudink uvaříme podle receptu na obalu, z mléka a 2 lžic cukru.
  6. Rebarboru smícháme s pudinkem a vložíme na upečený těstový základ.
  7. Navrch koláče dáme drobenku, kterou jsme vytvořili rychlým prohnětením hrubé mouky, cukru a másla.
  8. Koláč pečeme na 180 °C, dokud není drobenka zlatá.
rebarborový koláč s pudinkem a drobenkou

Náš tip! Přečtěte si, jak nahradit cukr nejen při pečení.

Nezapomeňte nám na Facebooku napsat svůj nejoblíbenější recept z rebarbory, ať máme další inspiraci.

reklama
Popis

Udělejte první krok pro úspěšné hubnutí ještě dnes

Rezervujte si nezávaznou konzultaci s výživovým poradcem, na které získáte:

  • Diagnostiku těla na přístroji typu InBody / Tanita
  • Posouzení jídelníčku a tipy, jak ho upravit, aby šla vaše váha dolů
  • Doporučení, co dělat pro lepší zdravotní stav i kondici
  • Motivaci a návrh postupu pro úspěšné a trvalé hubnutí
  • Rezervujte si konzultaci dnes a získejte ihned 2 ukázkové jídelníčky na celý týden včetně receptů zdarma
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Tereza Pechová

Tereza Pechová

Vždy jsem tíhla k dobrému jídlu a trávení času v přírodě při nejrůznějších sportovních aktivitách. Právě zájem o zdravý životní styl a zjištění, na kolik je naše zdraví ovlivněno tím co jíme, mě přivedlo k absolvování oboru Nutriční terapie.